Home / Stiri financiare / Vosganian: In 2013, ar trebui sa vorbim serios de reducerea TVA

Vosganian: In 2013, ar trebui sa vorbim serios de reducerea TVA

Vosganian: In 2013, ar trebui sa vorbim serios de reducerea TVA

Relaxarea fiscala - un vis sau o realitate? Poate actualul guvern sa imbine masurile de stanga cu cele de dreapta? Ministrul economiei spune a sosit momentul pentru reducerea CAS si pregatirea terenului pentru micsorarea TVA

area TVA

Capital: Datele de pana acum si toate estimarile publice arata ca 2013 o sa fie un an in care economia UE si a zonei euro o sa scada. Va asteptati ca si anul acesta sa avem o contributie negativa a cererii externe la PIB-ul Romaniei?
Varujan Vosganian: Va dau un exemplu: Ford se retrage din Belgia, dar isi largeste activitatea in Romania. E posibil sa existe consecinte pozitive pentru Romania din crisparea cererii in UE, adica procesul de delocalizare sa se opreasca in Romania.


Capital: Dar Ford nu a ajuns inca nici la productia la care s-a angajat?
VV: Ford putea sa opreasca, dar nu s-a oprit. Restrangerea cererii in strainatate poate sa  insemne o dificultate pentru Romania. In acelasi timp, Romania trebuie sa se deschida spre intreaga lume, sa nu ramana captiva doar la nivelul UE. Si am in vedere si investitiile straine, si comertul international. (...) Speranta pe care o am eu este ca, pe evaluarile pe care le-am facut  la minister in zona freatica a economiei romanesti, in a doua jumatate a anului 2013 vom reintra pe un ciclu pozitiv de crestere.

Capital: Care sunt motivele ce va fac sa credeti acest lucru?
VV: Ciclurile de crestere sunt legate de multe lucruri, printre care ritmul investitional, de ciclurile de amortizare, de nivelul comenzilor din industrie.

Capital: Problema e ca nu avem indicatori pozitivi in multe sectoare.
VV: In Romania exista astfel de motoare de crestere, chestiunea este sa le protejam, sa nu le inhibam in urma unor astfel de semnale care vin din strainatate.

Capital: Sistemul bancar intra intr-o etapa prelungita de restructurare. Pe ce resurse de finantare se mai pot baza in prezent companiile, in situatia in care bancile prefera sa imprumute statul?

VV: La nivelul sectorului bancar, in Romania a existat aceasta optiune, nu stiu daca e bine sau rau, ca bancile sa-si transfere cat mai mult din riscurile lor restului economiei. Astfel incat sectorul bancar din Romania a iesit relativ teafar in raport cu alte domenii. (...) Cred ca lichiditatea de care va avea nevoie statul pentru a-si rostogoli imprumuturile este undeva la 12 – 14 miliarde de euro. Cred totusi ca economia Romaniei ar putea sa-si imbunatateasca ratingul de tara si asta ar putea sa ofere si bancilor mai multa siguranta. Dar cred ca bancile ar putea fi reintegrate in masura in care noi vom sti sa cheltuim fondurile europene.



Detalii, pe Capital

marti, 09 aprilie 2013, 427 afisari

Curs BNR joi, 02 mai 2024

1 EUR4.9764 RON
1 USD 4.6500 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

Februarie Martie Aprilie
Euro 4,9748 4,9709 4,9730
USD 4,6097 4,5735 4,6340

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0743 RON
la ING Bank Romania
1 USD = 4.7498 RON
la ING Bank Romania
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile